Thursday, March 24, 2011

Bersyukurlah

Hari ni baru I berkesempatan utk berborak2 dengan new trainees.

Soalan pulak berunsurkan salah silah keluarga seperti berapa adik beradik, mak bapak keja apa,anak yg keberapa and etc. (Tiba2 I rasa spt seorg trainer yg kepoh,biaq p)

Smplah kat seorg trainee ni,let's just call him mr V.

Anak sulung dari 5,mak bapak jual kuih tepi jln. Dia kerja sebb nak bantu parents,and nak tolong sara adik2 sekolah.

Jujur budaknya. Kita tanya A,dia jwb A.

Smp I tertny "brp u kasi parents u setiap bln?" (Confirm kepoh)

Dia jwb "1200".
I was shocked.

That's a lot!(Utk gaji dia) Beruntung mak bapak dia ada anak mcm mr V.I ni selama 4thn keja boleh kira dgn jari brp kali I bg duit kat parents I. *sobsob* tiba2 rasa mcm anak tak kenang budi.

Bkn apa,hidup di kl ni kalau gaji fresh grad tu mmg x ckp.Mcm I tgk berita ckp kalau tinggal di KL n gaji rm2.5k jatuh category miskin bandar. It is. Gaji cukup2 mkn,hujung bln pandai2lah fikir mcmana nak survive dgn balance gaji yg ada.High cost of living,minyak mahal,mkn mahal,tol sana sini. Susah. Mmg susah.

Maka bersyukurlah.

Bersyukurlah kerana dpt parents yg masih mampu hidup tanpa mengharapkan duit anak2.

Bersyukurlah kerana dpt parents yg memahami kehidupan anaknya tidak sesenang mana lantas tidak mendambakan duit anak2.

Tapi igt tau kwn2, bila dah senang nnt,atau ada rezeki lebih.. Jgn lupa pd keluarga..especially mak bapak. I pasti mereka akan happy..anak yg dijaga dr kecil smp besar tau menghargai jasa.. Walaupon pemberian tu kecil tp sudah mampu buat mereka gembira..

Bahagiakanlah mereka hingga ke hujung usia..

Peringatan utk diri sendiri juga.....
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

No comments: