Sunday, February 13, 2011

CNY in Brunei

Esok adelah hari Valentines. Tapi I tak sambut. Boifren pon jauh uhuk uhuk sedih. Actually Azroy plan nak datang visit I kat Brunei, tapi I cakap tak payah lah, tak de apa yang best pon kat sini.  Kalau dia datang pon I tak tau nak bawak dia jalan-jalan mana. Lagipon dua bulan bukan lama. Sekarang pon tinggal lebih kurang 28 days more to go. 

Cepat sangat masa berlalu. Belum puas I duduk sini. I like this country. Sangat aman dan damai. Tidak ada istilah kesesakan lalu lintas yang hebat. Kalau jem pon mesti sebab eksiden. Tapi sangat-sangat jarang. Hon adalah sangat jarang digunakan di sini. Siapa yang hon itu dianggap biadap. Huhhh. Me and Lawrence selalu suruh our colleagues hon bila diorang driving. Hehe. Nak tengok apa reaksi orang sekeliling kaedahnya. Tapi diorang tak nak. Dan I rasa memang tak akan ada istilah orang mati kena langgar kereta di sini sebab the drivers will stop when they see people crossing the road. Sooo not like Malaysian drivers! Sangat bagus dan I sangat respect.

Brunei adalah negara yang aman. Jenayah adalah sangat kurang. Orangnya sangat baik-baik. Tak tahulah. I cakap berdasarkan pengalaman I berkawan dengan teman-teman sekerja di HSBC. Kebanyakan mereka hidup dalam kemewahan. Kereta mewah, rumah besar, designer handbags, hp canggih and whatnot. Malam di sini adalah sunyi, tapi masih ada restaurant yang bukak sampai pukul 12malam contoh Yappy Kopitiam, sebelah hotel I jer! So fakta yang mengatakan kedai semua tutup pukul 8malam adalah salah sama sekali hehe. 
 CNY @ Brunei Processing Ctr

My expectation towards Bruneian was totally wrong. I ingatkan mereka semuanya alim and kita kena beradap bila berborak dengan diorang, I mean no dirty jokes or something like that. Tapi diorang ok. Open minded. Kebanyakan mereka belajar di luar negara so they are very open minded and easy going. Kepala otak gila-gila. Sama macam I, Luke and Lawrence. Sangat baik hati jugak suka bawak kami jalan-jalan. Tu yang paling suka.
One of my colleague.
@ Rena's crib for CNY open house.
the food was faboulous!
next, CNY open house @ Tref's
 yee sang!

Kalaulah diberi peluang untuk bekerja di Brunei, I pasti mauuuuuuuuu! :) Siapa tak mau?  A peaceful country, no traffic jam, very less crime, the car price in Brunei is damn cheap weii, low cost of living and matawang sama seperti Singapore. I sometimes receive balance in SGD. So I simpan all the SGD notes I received, mana tau ada rezeki tahun ni terbang ke Singapore lagi! :)

Rara says : Jum ke Universal Studios Singapore!

No comments: