Tuesday, October 26, 2010

rompak

Holla readers!

Terkejut I dapat berita from my girlfriend Ezza yang kena rompak last Friday. Yang I tau Ezza hilang hp, sebab dia suruh I send few contact numbers kat dia. Haish.

I nak share email Ezza kat sini untuk jadi pedoman kepada semua termasuklah diri I sendiri.

Dear all,
last friday aku kena rompak..time tu pkl 1230am otw blk kota damansara from Showru..area dkt tasik kelana jaya..kawasan tu kalau mlm mmg xbyk keta lalu dan agak sunyi..mcm mana aku kena rompak?

- aku drive sorang..then tetiba ada keta waja himpit dan potong aku dan langgaq tepi dpn keta aku
- so dua2 keta stop..waja tu park dpn keta aku..aku pun hon la..then 3org turun..aku igt depa nk setel la
- depa xckp byk..jln mai kt keta aku terus pecahkan cermin keta aku (kiri dan kanan)
- aku try reverse tp panic kut!..gear reverse pun tah ke mana somemore kaca tingkap duk pecah kena aku
- then lps pecah tingkap depa unlock pintu keta aku..handbag time tu atas riba aku
- beg baju aku kt seat sebelah pun depa ambik.
- aku cuba melawan dgn reverse keta lg..tp aku nmpak penyangak sblh aku tu dah angkat tangan nk hayun something (actually time tu aku xpasti senjata apa depa guna)..sambil ckp stop..stop!
- bila nmpak si haram jadah tu angkat tgn..aku tros stop dan ckp "ok..ok!..ambik ah"
- then depa blah..sayang aku xnmpak no plate waja
- lps tu ada 4org laki dr tasik tu mai tolong aku..aku pinjam hp depa utk call apeh (aku dan apeh gerak skali dr showru..tp apeh ikut jln lain la)
- lps apeh mai..kami pi balai polis KJ..buat report suma..tgk kanan aku cedera
- masa nk pi PPUM..apeh nk lock la stereng keta aku..sbb kena tggl kt balai..dah la xdak tingkap kan...masa dia nk capai lock stereng blakang seat..tiba2 dia terambik kapak!
- rupa2nya anjing2 tu tertggl kapak dlm keta aku..so aku assume tangan aku yg cedera ni terkena kapak

aku bernasib baik la sbb anjing2 tu xtetak aku or rogol aku..depa ambik handbag dan beg baju aku..dlm handbag tu la ada mcm2..incident tu jadi sgt pantas..aku rasa dlm 20-30 saat ja.even skrg kalau naik keta mlm2 berdua dgn apeh pun aku rasa xsecure

ni some of cadangan aku la:-
1) benda ni ble jd anytime..anywhere..kalau boleh jgn bwk keta sorang!..kalau ble car pool!..sharing is caring
2) avoid balik rmh lewat2 mlm..sbb mlm2 dah xbyk keta..then takut depa dah mark keta kita
3) avoid hias2 keta kita/heels dlm keta...xmau dah teddy bear..bunga2..sticker "im princess"(yg ble org tau tu keta pompuan)...lps ni letak sticker tengkorak ka..letak bola sepak ka..letak kasut bola ka..utk tunjuk keta laki..huhu
4) kalau ada org langgaq keta dr blakang..kalau rasa xteruk.elok la hampa pecut laju..jgn sesekali turun keta...kes aku depa block kat dpn keta aku..so jln tu plak bengkang bengkok..mmg payah nk reverse.

kalau hampa ada cadangan lain..pls share ok..nightmare ok!..slalu duk baca berita ja..last2 kena kt aku sndiri..syukur nyawa aku selamat!


Rara says : Syukur Ezza selamat.

18 comments:

*she's s0 e!Ra* said...

OMG, kesian kat your friend. Mmg kisah ni perlu jadikan iktibar. I pon selalu je drive mlm2 sorg2..hurmmm..

Hannah Johary said...

So scary. Syukur dia tak apa-apa. But still, it is a very unfortunate incident.

:(

RARA said...

eira : tu la i pon.. terus takot nak drive malam sorang2.. byk org jahat sekarang ni

RARA said...

hannah : tu laa.. kalau jadi kat I , tak tau lah berapa hari phobia baru nak hilang!

wawan said...

kesiannya kat ezzaaaa

RARA said...

wawan : tu la , nasib baik beliau selamat.

MarlissaMusa said...

ya allah..nasib ezza tak kena rogol ka apa na? takutnya dok KL balik malam-malam! ya allah..kesian ezza...hopefully semua selamat...scarry is the merry chrismast!

Jumie Samsudin said...

Ya allah ya tuhanku. Kim salam kat kawan ampa. Kami nak tulis dalam belog kami jugak boleh tak?

intan Norafzan said...

omg,
slalu dgr kes2 mcmni n sgt x sangka last2 kena kd kwn aka adik ...
ezza ,alhamdulilah u r ok n depa x rape ezza...:( :(..i hope u r ok..

lAl said...

gila kejam!!!huhuhu.. bahaya do orang cmni...

rofiexa said...

luckily x jadi apa2 kat dia
org apa yg buat tu?
mmg bahaya drive sorang mlm2 especially sorang2, dulu selalu drive bukan mlm2 je dinihari pon ada tapi alhamdulillah nothing bad happen.

rofiexa said...

luckily x jadi apa2 kat dia
org apa yg buat tu?
mmg bahaya drive sorang mlm2 especially sorang2, dulu selalu drive bukan mlm2 je dinihari pon ada tapi alhamdulillah nothing bad happen.

Ezza said...

thanks sbb prihatin..mula2 mmg xterdaya nk type kisah rompak ni..tp fikir2 blk, org lain perlu tau utk keselamatan diri.

so girls out there,pls pls pls ambik langkah2 precaution..benda2 mcm ni ble jadi xkira siang/malam..even kalau duk kt rmh pun..org jahat ble cr pasal.

kalau nk ikutkan mmg la rasa fobia nk drive sorang..tp dah sbb xkawen lg..xkan nk depend kat org kan?..so kena byk2 berdoa supaya sentiasa dilindungi olehNya.

RARA said...

jumie : silakan, elok juga jadi iktibar kepada orang ramai dan juga pesanan utk mereka kat luar sana supaya lebih berhati2!

RARA said...

ezza : thank u for sharing! kalau aku pon amik masa utk hilangkan phobia tu.. tp nak wat cana, hidup kena teruskan.

harap hang kuat dengan dugaan Allah kali ni.

percayalah pasti ada hikmah disebalik kejadian.

RARA said...

to all : thanks for ur concern! ayuh kita lebih berhati2 lepas ni..

kikokiki said...

wa,nk mntk share kt kwn2 fb...

Anonymous said...

Rara...serious scary!! Nasib baik hang tak apa apa

Syudie