Thursday, August 26, 2010

plagiarism


To all the dearest bloggers outside there.

Kalau anda mahu kekal lama dalam bidang ini, please please please don't use someone else's ideas or words and pass them off as your own. 

Kalau di sekolah, university atau di mana-mana pun tidak dibenarkan, apatah lagi diarena blog ini ahaks. 

Sememangnya plagiarism membuatkan anda yang mengamalkannya kelihatan bodoh, tidak ada idea, dan it is quite embarassing actually. 

Dan jangan lupa dunia ini kecil, apatah lagi dunia blog kan? Agak kecewa bila ada entry yang seakan-akan sama, atau sama terus la (confirm copy and paste!)  apabila I melakukan aktiviti blog hopping, sedikit kecewa juga di situ. 

Kenapa perlu mengambil idea orang lain? Takde idea kah? Kalau tak de idea, jangan tulis. Macam I. :p Lebih baik dari mencuri idea orang. Huh!

Rara says : Siapa yang makan cili terasa pedasnya. Peace! :) Peringatan utk diri sendiri juga.

4 comments:

aby said...

kir bg link aku nk tgk blog org tu !

Anonymous said...

ada org ciplak hang ka??meh nk p tgk

wannymashor

aZr|n said...

ramai kot macam tu.

kalau nak copy/paste pun, at least quote la mana dia dapat info tu.

nih main taram boh ja as of diri sendiri punya.

akuzle said...

salam komen... demi trafik, copy n paste tuh dihalalkan gamaknyer...