Sunday, June 13, 2010

kisah baju raya


I memang dalam misi mencari tailor untuk tempah baju raya. Last Saturday lepas makan nasik beriani dengan Ienn kat area rumah, I nampak one newly open shop with a banner "Menerima Tempahan Baju Kurung/Kebaya/Melayu" etc. Happy. Dah jumpa kedai upah baju berdekatan rumah.

So I pon berangan lah nak pergi tempah baju kat situ. I bercadang untuk pergi tengok dulu contoh baju yang ada sebab nak tengok jahitannya kemas atau tidak. Kalau kemas dan harga berpatutan, tak salah untuk I cuba try test kan? Ahaks.

So I went this evening, right after work. 

Bila I masuk je kedai tu, ada 4 orang di dalam kedai. I walked in, I saw one guy was talking to somebody on the phone. Takde orang greet me, but I'm fine with it. I biarkan diorang settlekan hal diorang dulu. So I pon survey baju-baju yang ada. Kedai itu sangat baru, tidak seperti butik-butik baju yang lain. I tidaklah berasa pelik, maklumlah. Kedai baru. Tapi agak terkejut sebab dari luarnya nampak seperti grand.

Tiba-tiba I terdengar suara salah seorang perempuan yang di dalam kedai itu juga, menjerit. She's the guy's wife, I think. 

"Macamana awak jahit baju ni, semua orang cakap buruk. Saya  bawak lah pergi mana-mana pun semua orang cakap buruk, bukan tak cantik lagi dah. Buruk!"

Terkesima. I tak tau nak buat reaksi apa. Senyum ke? Nak cuba menenangkan keadaan ke? Nak buat-buat berlakon tengok baju lagi ke? Atau buat muka bodoh?

Lantas I keluar dari kedai itu, which I think that was the best decision I made. 

Weiii, nak tunggu lagi kaaa?

Rara says : Kalau la baju I yang dia jahit jadi tak elok.. confirm I mengadu dekat Karam Singh Walia di Aduan Rakyat @tv3!

3 comments:

aZr|n said...

cari kedai lain. sagi buruk, jenuh.

RARA said...

azrin : confirm tak upah baju kat situ.

MH said...

jom weh p kak rose next 2 weeks ka?aku nak antaq bju nikah skalik kot.erk?