Tuesday, December 15, 2009

Nasi Goreng Kampung Special versi Rara

Malam sabtu yang lepas, my friends (didie and Ienn) and I telah bercadang secara last minute untuk mengajak kawan-kawan terdekat datang makan malam di rumah I di Seri Kembangan. Namun, Uder dan Shaz tidak dapat menghadirkan diri atas sebab-sebab tertentu, so apa lagi, 3 orang kami pun jadi..

I telah volunteer untuk menunjukkan skill masakan I yang 25% ni kepada dua rakan karib ku ini. Dengan pantas kami membuat keputusan ke Jusco berdekatan for some groceries shopping, nasibla kan, rumah bujang apa pon tarak!
 
We then shopped at Jusco kesayanganku.

Mari kita lihat my secret recipe (secret sangat la kan) membuat nasik goreng kampung special versi Rara ini. Resipi ini direka sendiri ikut sedap rasa I, so kalau nak cuba boleh aja.

 
First thing first, goreng telur secara berasingan nak bagi rasa keteluran sikit nasik goreng special nihh. Nama pon special Rara? ahaks (dasar hantu raya kan suka makan telur)
 

Kemudian, goreng ikan bilis secara berasingan juga, lagi banyak lagi meriah!
 

Tumbuk bawang putih, bawang merah, cili padi, cili hidup dan jugak belacan tanjung dawai, seolah-olah anda ingin membuat sambal belacan. Kuantiti yang dikehendaki adalah ikut suka, sebab I pon main ikut suka so u all pon ikut suka u all okaayyy?! Kalau nak pedas letak banyak cili sampai sakit perut pon I tak kisah.


Kalau nak senang kerja sedap,suruh kawan anda yang sudah bertunang tumbuk! hahaha dasar pemalas kann.
 
Sementara beliau busy menumbuk sambal, I potong sayur kobis dengan pantas.
Pastu lepas tumis bahan-bahan yang ditumbuk, you all campak je lah segala bahan-bahan yang disediakan tadi together-gether dengan nasik dan bahan tumisan...
 

macam ni!
Tak kisah yang mana dulu, lepas tumis letak nasik pastu campak! Senang kan?
Tambah la serbuk perencah untuk tambah perisa. Erk
 

Haaahaaa Didie kantoi baca rahsia goda suami! Tengah study ke cik kak?
 

Ready to serve! 
Jum tambah tomato sebagai ulam, dan kek coklat (hadiah hari jadi pemberian didi, terima kasih daun keladi) sebagai dessert. Dan nugget yang digoreng oleh Ienn sebagai lauk? Boh pi!
 

Sempat bawak bekal nuggets (yang tak sempa  dihabiskan) untuk menonton Santau secara last minute! Thanks to Nea yang mempromosikan cerita tersebut secara tak sengaja semasa dinner :)'

Selamat Mencuba!

Rara says : Sedang membayangkan kalau tinggal serumah dengan Ienn and Didie, confirm I membesar bagai juara!


5 comments:

a.z.r.i.n. said...

sbb tu kita tak dok serumah. aku n didie jadi pelawat je. if tak, tatau la apa jadi. haks.

wahai penunggu gua, nasik goreng kirah memang malatop. serius i tell u.

abby. said...

btoi. rekod yg bejaya aku cipta masa dia bela aku bagi makan nasik gor tambah 2 kali. agak2 boleh makan utk 1 kuali bsaq la kiranya. heaven. tima kasih kir. jasamu kukenang. :)

alya said...

itu lh naget yg diseludup msk time tgk santau tp xmkn ek?
nsb xmkn kalau x ada yg terkejut lekat naget nnt haha!
p/s:ns goreng kir mmg sdap! [puji lg] haha!!

RARA said...

azrin : tak dapar bayangkan kalau kita dok serumah jadi besaq mana aku ni?

scary movie wei!

abby : aku bela hang kannn!! aku memang sayang hang! nea ja mmg tak pernah tambah sebab perut dia kecik.

alya : tu la seludup nugget tp tak makan sebab khusyuk dok layan Santau. (sebenaqnya tengah terketaq,aha!)

Anna said...

Hi, selamat berkenalan..Welcome u to visit http://anagallery-suhanaoct.blogspot.com..Nice to meet u :)