Thursday, November 5, 2009

entri paling panjang di dunia


Tadi I gadoh dengan sorang perempuan India kat ofis. Yang selalu ingat dia pandai. Oklah, in term of kerja memang dia lagi pandai dari I, like of course, dia kerja lama dari I kan. It's indeniable.

Tapi I pon pandai jugak, Aliya pon pandai.(statement tak nak kalah) Tapi kitakan manusia, biasalah buat salah itu harus. So bila I buat salah, tak payah la bak ber emo bagai. Be professional walaupon I dan Aliya telah bercakap dengan nada kuat untuk mengaku tidak bersalah tadi. Kami bukan sengaja menguatkan suara, it's just that suara I dan Aliya memang kuat secara semula jadi. Bukan sengaja di buat-buat. I rasa beliau perlu membaca article ini untuk belajar menjadi professional di tempat kerja.

Aliya and I, the drama queens in PLOC.

Tapi kalau suruh cakap phone dengan customer, Aliya sanggup telan telefon tu dan mengaku telefon hilang lantas tidak perlu call customer lagi. Bila diberi telefon baru plak dia akan telan lagi telefon baru itu sampai la badan dia berkotak-kotak macam spongebob. I tau dia sanggup. Ahaks.

I plak akan upah one of the colleague dengan membuat muka kesian dan ayat bodek macam "Later I buy u ice creams", or "u adalah orang yang paling baik di dunia" Lantas tersengih2 lah colleague I itu sambil berpesan " kalau u nak call lagi bagitau I ok". TERIMA KASIHHHHH.

Lantas menyanyi kegirangan lagu I know you want me by Pitbull.

Kenapa I takot sangat bercakap dengan customer? Sebab I takot diorang tanya soalan yang I tak tahu nak jawab. I tak takot sangat untuk bercakap dengan our business partners in Singapore sebab kalau I tak tau apa-apa I can just transfer the calls to my boss. Kau ado?

Tak kisah lahhhh.

Bercakap pasal tak kisah, I memang selalu buat tak kisah sampai kadang-kadang benda tu memudaratkan I.

Bos I selalu cakap, "Shakirah ni selalu tak kisah."

I tak kisah pon.

Abah pon cakap macam tu. "La ni selalu tak kisah" or "Anak saya yang ni memang selalu tak kisah" apabila beliau menceritakan pasal I kat kawan beliau atau sedara mara.

Tapi hakikatnya I memang tak kisah. Hampir semua benda I tak ambil kisah. Tak kisah la orang nak kutuk I sebab comot ka, tak kisah la baju yang I pakai utk Dress Smart Mondays tak menepati kriteria ke, tak kisahlah hampa nak tunggang terbalik jadi camna pon, ikut suka. It's ur life. But please please please, jangan kacau my life.

I kisah kalau,

Orang kutuk my fams,
Orang kutuk my friends,
Orang buat taik dengan my fams or friends,
Orang yang tak puaih hati tak tentu pasal dengan I,
Orang yang duk buat cerita tak tentu hala pasal I,
Orang yang dok sibuk pasal hal peribadi I,
Orang yang mengata belakang I tapi depan tunjuk baik, (oh please)
Orang perasan cun, and keep on trying so hard untuk menjadi cun, (it irritates me)
Orang kuat menipu atau bahasa penang nya dok marhaban baik punya,
Orang yang kaki bodek,
Orang yang tak ikhlas nak jadi kawan I,
Orang yang selalu rasa dia superior padahal tak, (well, if u really are, it is an exceptional)
Orang potong level I dalam Farmville! hahahahaha yang ni pon nak kena masuk skali ke? takpa, bersaing utk kebaikan.

but at the end of the day, I tak kisah pon.

My life is my life. As long as I am happy with my life now, I am fine with it.

Jadi oleh itu, mari kita flashback kenduri yang I attend on last Sunday. (tak pasal2)


Idora, Rara and Wanny at Talok's wedding.

Wei pasaipa I asyik pakai baju ni, ni maknanya tadak baju kann kann kann!
Tak ape, marilah kita bershopping di Bandung tahun depan secara pukal.

Huru hara di kenduri Talok with my fellow HSBC mates.
Please note this photo was taken by an amateur photographer, gambar yang sangat tidak bersedia but I pretty like it that way.




Well anyway,
Congratulations to Talok and Ikin. Alamak hadiah kawen belom beli lagi!

9 comments:

Anonymous said...

tu la..aku rasa yg paling kena kesah among list hang tuh adalah..org yg dpn kita bkn maen baek dok kipas..balakng kita nahhh berbesen-besen kot sumpah seranah..sedey sgt jika hal sebegini berlaku..jji taw roger aku plan weekend nih..huhuhu..aku kesepian

wannymashor

alya said...

mmg pn! aku pn bengang gk..
kalau dh jawapan aku slh tu bgtau lh elok2..ni x dgn tarik muka perasan lawa yg sah2 xlawa tu n blah smbl mulut terkumat kamit keji alia n rara dlm bahasa tamil [mcm aku xtau cuma nsb aku xfhm ja] heishhh bengang siott!!
n yess sy mmg sanggup telan semua talipon yg ado biaq badan jd petak dr call cust sbb depa semua perasan pandai!! isi form pn xreti adoiiiii [ayat ranjini]

RARA said...

wanny : tau takpeeeee. ok apa2 aku roger.

alya : Walaupon tak paham sepenuhnya bahasa tamil, tapi aku paham 50% tau melalui lenggok bahasa dan gerak tangan beliau dan jugak mimik muka.

I mmg tau yg u sanggup telan tepon tu.

nea mora said...
This comment has been removed by the author.
nea mora said...

ada ralat pada para 2:

Tapi I pon pandai jugak, Aliya pon pandai.(statement tak nak kalah) Tapi kitakan manusia, biasalah buat salah itu harus. So bila I buat salah, tak payah la BAK ber emo bagai.

anyways, takyah kisah apa org ckp. kalau kisah, sampai bila2 dok nyusahkan diri sendiri. wat bangang ja walaupun tak bangang. aku pun terpaksa deal dengan bos yg kononnya "professional" which is obviously NOT. dengan some of colls yg berfikiran sempit and gomen. wat bodo ja as if kita dalam dunia sendiri.
i dont deal with stupid people. they are so dumb it HURTS!
aku tension laaaaaaaaaaaaaa!!!

abby said...

sapa betina tu? mai aku tampaq muka dia. biasala tu kt ofis, mmg mcm tu, kdg2, bila kita tau kita x salah, tp org asyik blame kita, kita iyakan ja la wpon kita ja tau menda sbnaq sbbnya org tu mmg x ley trima salah sendiri. mampoih p kt dia. biaq depa idup dgn labu2 mereka.

take it easy beb.. i alwiz love u !

abby said...

Comment deleted
This post has been removed by the author.

Fri Nov 06, 11:54:00 AM

.. by the way, apa org ni tuleh weis? yg ang delete ni> nak gak tahu!!!

RARA said...

Nea : wah hebat betul anda dapat mengesan kecacatan. tp aku malas nak edit so biar je la kan.

ok. aku akan buat bangan walaupon tak bangang.

me too. I can not deal with stoopid people. sebab depa stoopid and tak mengaku stoopid and that's make them stoopidest. (boh pi)

Abby : besala betina RIA yang kurus kering, kalau aku tiup pon melayang. dah la selalu hospitalization sebab tak cukup zat. BODO.

btw, aku tak delete pon komen tu. author dia delete sendiri.

nea mora said...

aku la yg bg comment hat kena delete tu. ada kesalahan grammar sket, nak edit takleh. so.. har har har