Monday, October 6, 2008

masak masak .

Tired. Exhausted. Nak mati & sewaktu dengannya .

Been away from work for few days leads to heavy workloads! . But, it's normal .
I guess not only me having this kind of problems, Im pretty sure there's many people out there having the same prob like me. So, emmm kay, i'll take it .

It's been a tiring day for me since i did not get enough sleep last nite, tatau pasepa tak leh tidoq! . I hate.
Being naughty me, i fall asleep during 30minutes briefing! . Gilo. Are u crazy or something? tapi takpa. I'm cool , like always . (biaq!) :)

But anywayyyy

I'd love to share the pictures with u, the reader,hey hey hey! Dont play2.


I am proudly present the foods that i cook!( and tolong skit2 pon ada ) Ok la tu?!

Magic tak?

Sotong goreng tepong + Kangkung goreng belacan + Udang masak lemak cili padi + Telur dadar
Cooking partner : Miss Nor Aliah Lee

Banyakkkkkkkk sejarah makanan di atas.Pelbagai dugaan dan cabaran sepanjang proses pembikinan makanan tersebut! Actually udang lemak cili padi tu tak berapa nak jadi. tp tak pa, asalkan jadi dr paras rupa udah cukupin.


Ikan bakar + Telur masak kicap + Kacang panjang goreng + Keropok + Kuih muih
Cooking Partner : Didie
Menu kali ni saya namakan menu HALOBA! Tgk tuuuu, banyak gile. Btw, ikan bakar n kuih muih itu dibeli di bazaar Ramadhan berdekatan. yang lain2 tu semua dimasak and dimakan dgn gelojohnya.



Ikan Goreng + Ikan kecik(tatau nama apa) goreng pedas + Bendi(gemok) goreng belacan, Sambal kicap + Ayam goreng Rempah
Cooking Partner : M
Ermmmm yg ni delicious!(mcm anak buah saya cakap sedap!) I love the bendi gemok, it's been purposely cut like that, sbb nak merasa kepuasan bendi. Ayam goreng rempah pon yummylicious. Saya makan dua tu je, yang lain2 M makan.


Grilled Chicken + Lamb

Cooking Partner : M
Dah siap masak
M : Alaaa u... tak cukup colour la
Me : What color?

M : I lupe beli carrot la. Tak cantik dahh.Kalau tak nampak merah carrot baru lah cantik.
Me : Takpe, tak cantik pon takpe. I makan abis jugak
(Dasar haloba)

I yang marinate ayam and lamb tu! but of course with the guidance from M. So schweet!

Ayam goreng crispy + Ikan goreng rangup + Cendawan goreng + Sayur campur + Lamb stew(i loike) + Telur Sambal
Cooking Partner : M
I loooooooove the lamb stew. Well i love lamb to the max, so does M. Annnd, the cendawan goreng tastes good, too. Macam ayam goreng. Seriously.


Akak hebakk bukan? Ehem!

Well , utk saya yg mempunyai hanya 3% skill memasak ini , saya rasa ini sudah hebakkk. Maka dengan ini, saya mengishtiharkan, skill memasak saya telah naik ke 7%. Hahahahha.

Note:Makanan2 torrsebut dimasak semasa bulan ramadhan yg lepas.


6 comments:

MarlissaMusa said...

wehhhhhhhhh kirah..sangat hebakkk ahh'
takut aku yang bdo piang2 ni dalam bidang masakan..
hiksss..nampak sangat sedappp ok!

rara said...

marlissamusa : toche toche :)

cik_ienn said...

weih,jom aku wat kelas masakan kat hampa nak dak?

MarlissaMusa said...

cik rara,
anda telag ditag...sila ke blog saya untuk mengambilnya!TQ

rara said...

cik _ienn : nakkkk

marlissamusa : bahekk

nor aliah lee said...

wpun hasil air tangan tu indh hasil dr rs tp aku ttp bangga sbb kita berjaya mkn tanpa msk hosp hahahaha :)
nnt kita upgrade % mskan lg wokay ms partner